Geniet van de weg ernaar toe…

Onze maatschappij is erg op resultaten gericht. Je bent pas succesvol als je kan aantonen wat je allemaal bereikt hebt. Hoe je het bereikt hebt verdwijnt op de achtergrond, terwijl dit net het belangrijkste is. Zo is wat en hoe je iets leert belangrijker dan dat je 10 op 10 haalt op een toets.

Stel je speelt een gezelschapsspel met je vrienden. Iedereen is zich aan het amuseren en maakt grapjes met elkaar. Uiteindelijk verlies je het spelletje en wint één van je vrienden. Het proces is het spelletje spelen en het resultaat is dus dat je verliest, wat is er dan belangrijker het proces of het resultaat?

Jongeren zijn nog volop bezig met de wereld te verkennen. Dit doen ze door te experimenteren en dingen uit te proberen. Geeft dit altijd goede resultaten? Nee, maar ondertussen hebben ze zich wel geamuseerd door iets nieuws te proberen of hebben ze iets bijgeleerd. Het is dus belangrijker dat je geniet van het proces en je niet te hard focust op de resultaten.

Want wanneer je te hard bezig bent met het resultaat neemt dat het plezier weg van wat je aan het doen bent. Je ontwikkelt een tunnelvisie op het gewenste resultaat en dit zorgt voor stress. Geniet van het proces en waar je mee bezig bent, dan zal dit vanzelf leiden tot een goed resultaat. Het zal leiden tot iets waar je trots op kan zijn, want je hebt er hard voor gewerkt en het was nog eens leuk ook!

Wanneer je geniet van het proces zal je ook sneller de neiging hebben om het proces vol te houden. Je zal gemotiveerder zijn en beter tegen tegenslagen kunnen. Je leert uit je fouten en bent continue bezig met nieuwe dingen bijleren.

“De weg zelf is je bestemming”
– Confucius

Op onze kampen hechten wij er dan ook belang aan dat onze jongeren zo veel mogelijk genieten van het leerproces. Benieuwd naar wat we nog meer in petto hebben op onze kampen? Surf even naar onze website om ons aanbod te ontdekken!😄

Written by Anke Bruyneel