Maak komaf met je FOMO en start met JOMO!

Heb jij ook wel eens last van dat gevoel, het gevoel dat je iets mist omdat je niet overal bij kan zijn? Dan heb jij misschien ook last van FOMO.

FOMO is de afkorting die wordt gebruikt om Fear of missing out te omschrijven. Het knagend gevoel dat je hebt wanneer je vindt dat je iets gaat mislopen. Jongeren die dit vaak ervaren worden ook wel Maximizers genoemd omdat ze het maximum uit alles willen halen en daar is ook helemaal niets mis mee! Helaas gaat dit vaak samen met een gevoel van FOMO omdat je slechts een beperkt paar handen en voeten hebt en niet altijd alles kan doen, spijtig genoeg.

Waar komt al die FOMO vandaan?

Het gevoel dat je iets mist bestaat natuurlijk al heel lang, maar met de opkomst van sociale media ontstond ook het fenomeen van FOMO (Fear of missing out).

Vanzelfsprekend is er niet één reden die jou FOMO helemaal kan verklaren. Maar een van de onderliggende redenen die FOMO veroorzaken is dat we dagelijks een grote hoeveelheid keuzes moeten maken. Daar lijkt op eerste zicht ook niets mis mee, maar onderliggend brengt dit toch wel wat stress met zich mee.

We kennen allemaal het gezegde ook wel: kiezen is verliezen. Zeker wanneer je achteraf ziet op sociale media dat je misschien toch liever mee was gaan winkelen in plaats van te gaan bowlen met vrienden. Eigenlijk is FOMO een beetje dat: de angst om de verkeerde keuze te maken.

Uit onderzoek blijkt zelfs dat hoe meer opties we hebben, hoe meer FOMO we vaak ervaren bij de keuzes die we hebben gemaakt. Te veel keuzemogelijkheden kunnen dus wel degelijk leiden tot meer stress en angst om de verkeerde keuzes te maken. Je bent bang dat je dé avond van je leven misloopt, hilarische verhalen mist en straks niet meer mee kan praten met je vrienden.

Waarom we soms beter even aan JOMO doen?

Soms vergeten we door al deze keuzes, stress en angst misschien wel de belangrijkste keuze van ze allemaal, gewoon even je eigen ding doen en kiezen voor jezelf!

Twee jaar geleden, bracht Nele Colle het boek “JOMO! The joy of missing out” uit. In dit boek geeft ze advies over hoe je meer rust kan brengen in je leven, door te kiezen voor wat écht belangrijk is voor jou en terug te gaan naar de essentie. Hierbij zet je jezelf centraal en omarm je juist een beetje het missen van sociale gelegenheden, wat heel goed voor je kan zijn. Zo kan je meer rust in je leven creëren en meer ruimte in je hoofd.

Tijd voor jezelf vrijmaken om rustig na te denken bevordert je creativiteit. Even een pauze nemen kan ervoor zorgen dat je terug gefocust bent om volop achter je doelen aan te gaan. Als extra pluspunt kan even tijd nemen voor jezelf er ook voor zorgen dat je briljante ideeën krijgt.

Hoe vorm ik mijn FOMO om naar JOMO?

Het antwoord om komaf te maken met het vervelende gevoel van FOMO is het omarmen van meer JOMO in je leven. Hoe ga je aan de slag?

Tip 1: Neem afstand van dingen die je niet echt nodig hebt en durf hierin keuzes te maken. Tijd om op te ruimen dus! Durf een aantal dingen los te laten zo creëer je meer balans en ontdek je jou JOMO.

Tip 2: Kies voor wat jij echt belangrijk vindt, je hoeft niet alles te hebben, je hoeft niet alles te kunnen en je hoeft niet alles te doen. Stel voor jezelf prioriteiten op en maak op basis hiervan gegronde keuzes.

Tip 3: Be present en geniet van het moment. Focus op de positieve effecten van wat je aan het doen bent in plaats van te denken aan de kans dat je iets anders zal missen.

Tip 4: Doe wat je leuk vindt. Bij JOMO mag je doen wat jij wil, als het jou maar gelukkig maakt, dit kiezen is vaak vanzelfsprekend, dus sta hier niet lang bij stil. Relativeer je keuzes en maak je niet te druk over het keuzeproces. Verkeerd kiezen en hier iets uit leren, hoort er echt gewoon bij.

Tip 5: Ga terug naar de essentie en doe meer met minder. Koop enkel wat je echt nodig hebt en deel je spullen met anderen. Hiermee maak je andere mensen blij en daar word je zelf ook gelukkig van!

De ultieme tip: Maak tijd om te leren focussen op wat jou écht gelukkig maakt ❤️

Weet waar je het voor doet, doe het voor jezelf 🥰

Bij junior argonauts is het ons doel om op zoek te gaan naar wat jij echt leuk vindt. Om dit te doen bieden wij jullie toffe ondernemingskampen aan waarbij we focussen op jullie passie en talent. Neem zeker een kijkje op de website om te zien of er misschien een kamp voor jou bij zit 😉

Written by Lana Hambrouck