Hackathon | mijn duurzame stad

Sta jij als bedrijf, organisatie, stad of gemeente voor duurzame uitdagingen?
Willen jullie jongeren aan het roer zetten van hun toekomst?
Dan is deze hackathon wat je zoekt!

Wat?

Circulaire ketens, duurzaamheid, ecologie, klimaat, … vandaag de dag niet meer weg te denken. De kreet voor verandering, verbetering en actie is groot, maar waar begin je?
Voor het eerst organiseren wij in Vlaanderen een 3 daagse hackathon voor organisaties (steden, gemeenten, scholen, bedrijven, …) EN jongeren!

Deze Hackathon daagt de jeugd van Vlaanderen uit om stil te staan en oplossingen te bedenken voor de duurzaamheidsuitdagingen van vandaag . Het betrekken van de jongeren zorgt voor een frisse kijk op deze uitdagingen, samen maken we van de burgers van morgen kritische denkers en doeners. Want thema’s als duurzaamheid en circulaire economie vragen betrokkenheid en engagement, de jongeren van vandaag zijn dan ook de beslissingsnemers van morgen. Zo zet Vlaanderen niet enkel in op de uitdagingen van vandaag maar ook op zijn adolescenten van morgen!

What’s in it for you? 

Jij hebt als bedrijf, organisatie, stad of gemeenten misschien wel: 

 • een project op de plak rond heraanleg, herstel of nieuwbouw van een (openbare) ruimte of gebouw liggen…
 • de doelstelling om meer te betekenen voor jullie jongeren en/of hen te betrekking in jullie werking …

Dan is deze hackathon iets voor jou! 

 • Word geïnspireerd en verruim je blik van de mogelijkheden rond jouw project met inzichten van verschillende experten (Vito, The Argonauts, …)
 • Maak van jongeren oplossingsgericht denkers en doeners
 • Zet jezelf in de kijker als toekomstgerichte duurzame organisatie

Jouw project/ case

Nog geen idee wat een case zou kunnen zijn? Geen zorgen! plan gerust en graag een overleg met ons in. Alvast een paar ideeën:

 • Er komt een nieuw gebouw die (deels) wordt opengesteld voor het publiek (bijvoorbeeld een bibliotheek, ontmoeting plaats voor jong en oud , makersspace …)  
 • Er is een gebouw (bij voorkeur voor breed publiek/ jongeren) dat volledig aan herstel/renovatie toe is  
 • Er is een plein/park dat opnieuw moet worden aangelegd of waar je zoekt naar meer ontharding  
 • Je wil investeren in een speeltuin/ ontmoetingsruimte op een specifieke locatie 

Benieuwd naar een voorbeeld van zo’n type project? 

Ontdek hoe The Argonauts Berlaar hielp voor de heraanleg van het marktplein

Dit programma wordt ondersteund door VLAIO

Het programma

Inspiratietours

Op de eerste dag zullen jullie, jongeren tijdens de inspiratiesessies ondergedompeld worden in duurzame oplossingen. Het zijn de experten van VITO die jullie tijdens workshops meenemen door allerlei mogelijkheden en oplossingen rond bijvoorbeeld: omgaan water schaarste en/of overschotten, het opvangen van CO2,…. Deze kennis en inspiratie nemen jullie mee naar de Hackathon voor het bedenken en ontwerpen van stedelijke uitdagingen!

Hackathon

Als jongeren team nemen jullie het op tegen de teams vanuit andere steden en gemeenten om binnen een beperkte tijd een oplossing uit te denken voor de case van jouw bedrijf, organisatie, stad of gemeente. Tijdens de hackathon word je bijgestaan door de facilitators en service designers van Junior Argonauts en The Argonauts. Met behulp van de design thinking methodologie, aangevuld met andere tools en ontwerpprincipes, zullen jullie teams systematisch begeleidt worden zodat jullie tegen het einde van de hackathon tot concrete oplossingen kan komen.

Slot event

De hackathon wordt afgerond met een slotevent waar jij met jou team jullie oplossing kunnen pitchen aan de experten en een breed publiek. Een onafhankelijke experten jury zal de verschillende pitches beoordelen en feedback geven. Voor het winnende team zal een prijs uitgereikt worden door een sponsor.

Waarmaken van de droom

Maar het verhaal eindigt hier voor niemand: na het slotevent zullen de teams verder in overleg gaan met hun bedrijf, organisatie, stad of gemeente om de haalbaarheid van de oplossing te onderzoeken en/of een pilootproject op te zetten. Samen zorgen we voor impact door ook achteraf aandacht en begeleiding te voorzien van de implementatie en/of verderzetting van de resultaten.

Nood aan STEM-competentie

STEM staat voor Science, Technology, Engineering and Mathematics. STEM-competenties zijn noodzakelijk om grote maatschappelijke uitdagingen zoals digitalisering, duurzaamheid en gezondheidszorg met de nodige innovatiekracht aan te pakken. Dertien trajecten, waaronder ‘Mijn duurzame stad’, kregen steun van VLAIO in een oproep naar STEM-trajecten om kinderen en jongeren in een buitenschoolse context warm te maken voor wetenschap, technologie en innovatie, zodat ze kiezen voor STEM-opleidingen en -beroepen.

Bedrijf, Organistie, Stad of Gemeente

Bemachtig een plek voor jouw organisatie en schrijf je onmiddellijk in!

Nog geen idee rond een goede case waarrond gewerkt kan worden?
Nog niet zeker en wil je meer info?

> Schrijf je dan in voor een gratis Webinar waar we jou meer vertellen & al jullie vragen beantwoorden

Jongeren

Ben jij tussen de 14 en 28 jaar en je wil de uitdaging aangaan om jouw stad of gemeente of een organisatie mee te verduurzamen?

Stel jou dan snel kandidaat via het online formulier!

Praktische informatie

Per team betaalt de organisatie (steden, gemeenten, scholen, bedrijven, …) een bijdrage van 2.500 euro. Jongeren kunnen zich gratis aanmelden en inschrijven.

Inbegrepen:

 • Volledige programma op een inspirerende locatie
 • Enthousiaste, bevlogen begeleiding door experten & facilitatoren van VITO, Junior Argonauts en The Argonauts
 • Heel veel input voor jullie volgende beleidsplannen of concrete cases om mee aan de slag te gaan
 • Netwerkverbreding
 • De start van een jongeren ondernemersraad na dit traject?
 • Vervoer per trein
 • Eten en drinken

Wanneer?

Editie 1: Woensdag 5 – vrijdag 7 juli 2023

Editie 2 nog te bepalen afhankelijk van inschrijvingen: 2-4 november 2023 OF 10-12 April

Jouw rol als
organisatie (steden, gemeenten, scholen, bedrijven, …)

Jij levert een ruimtelijke uitdaging (case) aan waar jongeren rond kunnen werken.

Aan de start van de inspiratietour is een ‘case’ eigenaar vanuit jouw organisatie aanwezig om deze toe te lichten.

Op het slot event worden jullie geïnspireerd door de resultaten van jullie afgevaardigde jongeren team.

Jouw rol als
Jongeren

Vertegenwoordig jou stad en bedenk de knapste duurzame oplossingen!

Je bent in totaal 3 dagen aanwezig (inspiratietour, Hackathon en slot event)

VITO is een Vlaamse onafhankelijke onderzoeksorganisatie op het gebied van cleantech en duurzame ontwikkeling.
Tijdens de inspiratietours zullen zij hun expertise in toffe workshops overbrengen aan de jongeren. Daarnaast zullen ze als consultent optreden op de Hackathon.

Mondea is als ‘partner van sterke organisaties’ actief in bijna de helft van alle steden en gemeenten in Vlaanderen op het vlak van organisatieontwikkeling, project- en veranderingsmanagement, advies en begeleiding.

The Argonauts zijn een team van gedreven product- en service designers, met een specialisatie in business, service en spatial design. In hun projecten met bedrijven en overheden zetten ze de eindgebruiker centraal door middel van co-creatie en participatie. Vanuit deze expertise zullen zij de jongeren tijdens de hackathon begeleiden.

Junior Argonauts is de organisator van het project ‘Mijn duurzame stad’. Met dit project zetten we extra in om jongeren een stem te geven in de maatschappij en hen op een leuke manier ondernemers skills bij te brengen.

Het Project ‘mijn duurzame stad’ word mogelijk gemaakt dankzij de subsidies die we ontvangen van VLAIO voor een STEM gerichte vrijetijdsaanbod voor +14 jarigen.

 

Datum

jul 05 2023 - sep 19 2023
Verlopen!

Tijd

Gehele dag
Kampthema's, lezingen & lessenreeksen
× Heb je een vraag? Stel ze hier