Ondernemende jongeren zetten hun schouders onder een duurzame textielsector

Wake up, shake up, start up!

De mode-industrie is één van de meest vervuilende sectoren ter wereld. Fast fashion kost niet alleen gigantisch veel water, een groot deel van de spullen die in de winkelrekken hangen raakt nooit verkocht, en liefst 88 procent van de kleren in een gemiddelde Vlaamse kleerkast, werd het voorbije jaar niet gedragen.


Junior Argonauts wil jonge mensen bewust maken van de negatieve kanten van fashion. We doen dat met ons Ondernemingskamp Fashion, waar we ontwerpers in spe aan de slag laten gaan met kledij uit de Kringwinkel. Sindskort trekken we ook naar Vlaamse scholen met een nieuw project, in samenwerking met GoodPlanet, OVAM, de Kringwinkel Antwerpen,  en Unizo.

Wake up, shake up, start up! neemt laatstejaars leerlingen mee in een duurzaam verhaal van grondstoffen, textiel, mode, tweedehandswinkels, innovatie, ondernemerschap en circulaire economie. Het traject begint met een katoenen slipje en eindigt met een wedstrijd voor jonge ondernemers.

Goodplanet schetst de grenzen van het huidig economisch model, maar focust vooral op kansen, oplossingen en alternatieven binnen de circulaire economie. Via de methodiek customer journey mapping krijgen de jongeren inzicht in hun gedrag als consument.

Een bezoek aan de Kringwinkel Antwerpen geeft een inzicht aan de jongeren hoe het eraan toe gaat op de sorteerafdeling en met de hoeveelheid kledij waarmee een Kringwinkel wordt geconfronteerd.

Leerlingen die gebeten zijn door duurzaam ondernemen kunnen onder begeleiding van Junior Argonauts hun meest bruikbare oplossingen voor deze problematiek omzetten naar een concrete werkbare case die we binnen bedrijven verder vormgeven. We doorlopen dit traject samen met vijf groepjes van gemotiveerde jongeren die hier verder mee aan de slag willen.

Junior Argonauts organiseert naast schooltrajecten ook jongerenkampen. Tijdens ons fashion Junior Argonauts kamp nemen we de jongeren mee in het verhaal van duurzaam omgaan met hun kleerkast. We organiseren deze kampen tijdens de paas- en zomervakantie in samenwerking met Kringwinkel Antwerpen, B.right, Swishing en Ietstof.

Ontdek hier de data en details van de mode kampen in 2019.