Creëer je eigen kledinglijn samen met IetStof

IetStof zorgt ervoor dat wij een expert hebben op ons Fashionkamp die de jongeren leert hoe ze een eigen modelabel in de markt kunnen zetten.

“Dress for yourself, make your own rules!”

Wat doet IetStof?

IetStof vzw is een atelier waar stof een (t)huis heeft. Een magisch oord voor duurzaam en ecologisch materiaal, een rustgevend plekje waar iedereen welkom is. IetStof werkt met twintig stagiaires en laatstejaarsstudenten die zorgen voor een circulaire samenwerking om tweedehandskledij te pimpen en hipper te maken. 

Jaarlijks werken zij naar twee “REFASHION” modeshows toe, georganiseerd door, en in samenwerking met jong en oud.  Daar kunnen de jongeren en volwassenen hun zelfgemaakte kledij tonen op de catwalk tijdens de modeshow. 

ReFashion is kosteloos voor de deelnemers. Door iets kosteloos te doen, ontstaat er een puurheid. Het wordt een ‘geven en nemen’ op een natuurlijke manier. De ervaringen die iedereen opdoet, overstijgt ieders kunnen. Via deze modeshow verspreiden we de GOOD-VIBE COLLECTIE ook langs een andere weg.

Hun missie is om jongeren en volwassen te leren ontwerpen, patronen tekenen en naaien. Jongeren en volwassenen kunnen deelnemen aan workshops, maar worden opgeleid om hun talenten door te geven aan anderen. Zo nemen deze jongeren en volwassenen hun verantwoordelijkheid op in IetStof, elk op hun eigen tempo, om de werking mee uit te bouwen en te leren ondernemen. 

Momenteel is IetStof bezig met een project. Zij maken eigen hippe jasjes en truien, in combinatie met werktruien en veiligheidshesjes van stad Gent. Met deze nieuwe kledingstukken willen ze jongeren en volwassen aanzetten om deze kledij te dragen en zo beter op te vallen in het verkeer. Want vandaag draagt slechts een klein aantal jongeren nog fluohesjes.

Expert Fadime mee op fashionkamp

De eigenaar van IetStof, Fadime Tezerdi, zal onze expert zijn gedurende de volledige week. Zij zal ervoor zorgen dat de jongeren prachtige en unieke kledingstukken maken met overstock-stoffen van de winkel JBC, Kringwinkel Antwerpen, Dries Van Noten en Lewis&melly. Het is de bedoeling dat de jongeren met deze kledingstukken een nieuw modelabel uitwerken en dus iets nieuws op de markt brengen. 

Naast het creatieve gedeelte, moet er ook nagedacht worden over de naam van de modelabel, en over de prijs. Maken we direct 100 stuks en verkopen we ze tot ze op zijn? Of maken we één uniek stuk? Of maken we kledingstukken op aanvraag? Wat hebben wij daarvoor nodig? Hoe gaan we dan te werk? Wat zijn onze inzichten? Hoe bedenken we een nieuwe kledinglijn? Hoe gaan we dit verdelen? Dit zijn allemaal vragen waar de jongeren mee over mogen nadenken met Fadime. 

“Life isn’t perfect, but your outfit can be.”

Word je helemaal warm van deze blogpost? Schrijf je dan hier snel in voor één van onze fashionkampen.