Jongeren werpen blik achter vervuilende mode-industrie

GoodPlanet, de Kringwinkel Antwerpen, Junior Argonauts en Unizo slaan de handen in elkaar om jongeren anders te doen kijken naar de kleren die ze dragen.

Wake up, shake up, start up! Neemt leerlingen mee in een duurzaam verhaal van grondstoffen, textiel, mode, tweedehandswinkels, innovatie, ondernemerschap en circulaire economie. Het traject begint met een katoenen slipje en eindigt met een wedstrijd voor jonge ondernemers.

De jongeren met de vijf origineelste, creatiefste of meest bruikbare oplossingen winnen een gratis deelname aan een driedaags ondernemerskamp van Junior Argonauts. Daar krijgen ze de kans om hun idee verder uit te werken. Ze werpen een blik achter de schermen in bedrijven en worden door experten klaargestoomd om eventueel hun eigen start-up op te richten.

Op dinsdag 5 februari namen de leerlingen van het vijfde jaar humane deel aan een workshop circulaire economie. Via de methodiek customer journey mapping kregen de leerlingen inzicht in hun gedrag als consument. Tijdens een rollenspel werd systeemdenken gestimuleerd. Aan de hand van een  brainstormsessie werden de creatieve voelsprieten geactiveerd om oplossingen te bedenken voor de tonnen ongebruikte stoffen en kledij die niet verkocht raakt.

Op woensdag 6 februari brachten we een bezoek aan de Kringwinkel in de Tarbotstraat. Daar namen we een kijkje achter de schermen van het atelier ‘Gentmade’. Van oude handtassen, tassen en truien maakt men hier onder meer nieuwe tassen en etuis. Beslist eens de moeite waard.

Op donderdag 12 februari volgde er nog een workshop creatief ondernemen door Junior Argonauts. Hier ontdekten onze leerlingen hoe een idee kan uitgroeien tot een echte onderneming. Alle ideeën werden genoteerd en vervolgens in een filmpje voorgesteld.  Alle filmpjes werden ingestuurd voor de wedstrijd waarbij vijf deelnemende groepen de uitwerking van hun project mogen realiseren met vakmensen. Indien we bij de gelukkigen zijn, horen jullie nog van ons! 

Aan enthousiasme ontbrak het de leerlingen alleszins niet.