De “Rubber duck debugging” methode is geen onbekende term binnen de wereld van programmeurs. In software engineering is het een methode om een code te debuggen, of beter gezegd, een hulp bij het opsporen en verhelpen van bugs in computerprogramma’s en elektronische hardware.
Veel programmeurs hebben de ervaring gehad om problemen aan iemand anders uit te leggen, iemand die mogelijks zelfs geen kennis van zaken heeft. Op deze manier wordt men gedwongen om elk detail te observeren en te beschrijven. Dit zorgt ervoor dat men vanuit verschillende perspectieven het probleem zal moeten bekijken, wat zorgt voor een dieper inzicht. Hiernaast is een rubber eendje dé ideale oplossing, zo moet je niemand onderbreken om jouw probleem van A tot Z uiteen te zetten.
Deze reflectiemethode gaat dan ook veel verder dan de software-wereld. Zoals je hieronder kan zien, maakt ook Ernie in Sesamstraat gebruik van deze methode. Het voorbeeld is misschien wat grappig maar ook veel bedrijven uit verschillende sectoren maken gebruik van het gele eendje. Sommigen zorgen ervoor dat elke werknemer er ééntje op zijn bureau heeft staan, of zorgen voor een time-out zone waar werknemers in alle rust even kunnen terugkoppelen.
Natuurlijk konden wij deze methode binnen onze ondernemerskampen niet laten liggen. Op elk ondernemerskamp richten wij een hoekje in waar de jongeren, wanneer zij hier nood aan hebben, zich even kunnen terugtrekken. Door de brede waaier aan nieuwe kennis en vaardigheden die de jongeren meekrijgen, hebben zij af en toe nood aan een time-out. En net dan ligt het gele eendje op hen te wachten als luisterend oor.
Probeer het zelf maar eens als je de volgende keer vast zit en even geen oplossing weet! ?
Benieuwd naar welke experimenten wij zo nog allemaal uitvoeren op ondernemerskamp? Surf even verder richting onze blog-pagina of laat je verrassen door het ruime aanbod aan creatieve kampen!