Wanneer het zorgeloze leventje van een kind plaatsmaakt voor het onzekere tienerbestaan, kan faalangst de bovenhand nemen. Jongeren zijn vaak op zoek naar hun eigen identiteit en interesses, en ze worstelen met onzekerheden over hun uiterlijk en prestaties. Faalangst vermomt zich als negatieve stress, die ervoor zorgt dat we niet meer kunnen presteren, leren en groeien.
Faalangst is dus geen onbekende voor opgroeiende jongeren. Helaas kan die angst een zeer remmende en verlammende werking hebben. Net daarom is het belangrijk om te weten wat de signalen zijn en hoe je die de baas kan blijven.
Signalen faalangst
De vrees om te mislukken in situaties waar we feedback krijgen, ervaren we als faalangst. Hierdoor kunnen er enkele lichamelijke ‘vlucht-reacties’ naar boven komen, waaronder: hartkloppingen, misselijkheid, black-out, hyperventilatie, trillende handen of benen, en een aarzelende stem.
Naast lichamelijke signalen, kan men ook spreken van enkele situaties die wijzen in de richting van faalangst:
- Teruggetrokken zijn, geen initiatief durven nemen, piekeren
- Negatieve uitspraken: ‘Ik kan dit niet’ of ‘Dit zal me toch niet lukken’
- Uitstelgedrag bij moeilijke opdrachten/uitdagingen
- Overdreven stoer of onnozel gedrag, dit om angst te verbergen
- Mislukkingen aan zichzelf toeschrijven en succesvolle realisaties aan een gelukkig toeval, waarvoor men zelf niet verantwoordelijk is
Overwin faalangst
Als eerste is het belangrijk om faalangst bespreekbaar te maken. Het is geen taboe om toe te geven dat je bang bent om te falen, deel dit dan ook met jouw vrienden en familie. Op deze manier zal je snel beseffen dat je niet de enige bent, en dat iedereen wel eens last heeft van faalangst.
Hiernaast hebben we nog enkele hapklare tips voor jou:
- Zorg voor een overzichtelijke agenda, dit geeft jou de rust en ruimte om alle ‘to do’s’ af te vinken.
- Zie elke uitdaging of opdracht als een opportuniteit, of iets waaruit je kan leren. Niet als een verplichting.
- Focus op jouw kansen, niet op mogelijke tegenslagen.
- Visualiseer en zet op een rijtje wat goed kan gaan.
- Spreek jezelf moed in, iedereen maakt wel eens een fout.
- Let op jouw ademhaling: adem diep in en uit en denk ‘Let’s do this’.
Maar dé allerbelangrijkste tip is: wees fier op jezelf! Falen is goed, het wil zeggen dat je het lef hebt om iets nieuws uit te proberen, en om grenzen te verleggen. Wist je dat 60% van de Vlaamse jongeren weleens kampt met faalangst?
Ook tijdens onze Ondernemerskampen zetten wij in op het overwinnen van faalangst. De jongeren werken de hele week ijverig aan hun unieke project, en ze mogen dit op het einde van de week zelf presenteren. Natuurlijk komen ook hierbij enkele onzekerheden naar boven. Maar door jongeren aan zelfreflectie te laten doen, krijgen ze een helder beeld van hun sterktes. In groep leren ze elkaar te erkennen en ondersteunen, waaruit steeds een hechte bende ontstaat. Dat is onze gouden formule om jongeren met een grote glimlach, en zelfzeker gevoel naar huis te laten gaan! ?
Ben je zelf benieuwd naar onze missie en Ondernemerskampen? Surf dan even richting onze website en ontdek het Junior Argonauts verhaal! ?