Heb je een goed idee? Hou het niet voor jezelf, speak it out!

Je wordt wakker en hebt een fantastisch idee in gedachten. Het laat je maar niet los, doorheen de dag vind je tal van signalen dat jouw idee mogelijks zou kunnen versterken. Hiermee ga je aan de slag, je sprokkelt informatie via het internet, alsook uit gesprekken met vrienden en kennissen. Het zet je aan het denken, tekenen, dromen, schrijven. Herken je dit gevoel? Dan ben jij zeker niet alleen, maar wat doe je hiermee?

Tal van jongeren bruisen van de creatieve en waardevolle ideeën, maar onderdrukken zichzelf door gebrek aan zelfvertrouwen. Het resultaat? Er gebeurt niets. En is het niet jammer dat zoveel unieke ideeën verloren gaan, door de schrik om iets naar buiten te brengen? Moeten we altijd wachten tot iets van A tot Z uitgedokterd en gerealiseerd is? Neen, integendeel, het is net goed jouw initieel idee in een vroeg stadium naar buiten te brengen dat je idee verder zal vormgeven!

Natuurlijk is het heel normaal dat je op sommige momenten wordt overgenomen door deze twijfel, en jezelf gaat afvragen of het wel écht zo’n goed idee was. Onzekerheid is helemaal geen slechte eigenschap, en moet ook niet helemaal overwonnen worden. Het kan er net voor zorgen dat je alles scherp in de gaten gaat houden, en je niet voor onverwachte gebeurtenissen komt te staan. Hiernaast neem je door een vleugje onzekerheid ook een bescheiden houding aan, wat het als beginnende ondernemer aantrekkelijker maakt om geholpen te worden. Wanneer je opbouwende feedback ontvangt zal jij deze ook steeds serieus nemen, en deze omvormen tot gerichte acties. Je wil niet stilzitten, en zal de zoektocht naar bevestiging niet opgeven. Hoe gek het ook klinkt iemand met een gezonde portie aan onzekerheid zal veel sneller concrete stappen ondernemen.

Tijdens de kampen van Junior Argonauts leren wij jongeren met deze herkenbare onzekerheid om te gaan, en deze efficiënt in te zetten. Wanneer je een idee of passie hebt, is het net heel leerrijk om dit met de buitenwereld te communiceren. Het laat anderen kennismaken met jouw interesse, waar jij goed in bent, wat jouw onderzekerheid is, en laat hen toe om jouw verhaal te ontdekken. Dit kan zich uiten in opbouwende gesprekken of opportuniteiten die jij hiervoor niet zag aankomen.

Ook voor jouw latere professionele leven is het belangrijk de stap naar het grote publiek te durven zetten, en jouw acties te delen. Dit geeft jouw toekomstige werkgever of klanten net heel wat stof tot nadenken en engagement.

Het is een echte kunst om het juiste evenwicht te vinden in jouw onzekerheid, zoals hierboven aangegeven kan dit zijn voor- en nadelen hebben. Door deel te nemen aan onze workshop passie en talent, krijg je net dat ene duwtje in de rug om in de toekomst gesloten deuren spontaan te openen. Op een speelse manier leert men eigen sterktes kennen, en doorheen het kamp toetsen we samen af wat jou net tegenhoudt. En neem het van ons aan, op het einde van deze vijfdaagse kan je niet wachten om met de buitenwereld in dialoog te treden.

Wij zijn fier op al onze Junior Argonauts en hun creatieve prestaties, het zou dan ook jammer zijn moesten deze ondernemende jongeren dat zelf niet zijn, niet? Om deze reden bieden wij na de ondernemerskampen one on one coaching aan, net om datgene wat getriggerd werd niet verloren te laten gaan maar samen naar een hoger niveau te tillen!

TIP: lees zeker ook even de blogpost omtrent het Wake up, Shake up, Start up! project, en kom te weten welke jongeren start-ups wij dit jaar helpen te lanceren!

Wil je graag meer weten? Ontdek hier ons aanbod ondernemingskampen of surf nog even verder richting onze missie of diensten op maat!

Inspired by Karolien De Craecker, Written by Jolien De Wael.