Maak kennis met Lily, een energieke, straffe jongedame die vijf jaar geleden voor het eerst deelnam aan het Junior Argonauts modekamp om twee jaar later terug te keren als gemotiveerde monitor. Lily heeft een passie voor mode, ondernemerschap en sociale media en zal deze zomer in hartje Gent mee het modekamp begeleiden! Lees hieronder Lily’s verhaal!
Vertel eens kort over jezelf.
Ik ben Lily, 18 jaar oud en een studente aan Karel De Grote Hogeschool in Antwerpen. Momenteel zit ik in mijn eerste jaar event- en projectmanagement. Vier jaar geleden nam ik als gepassioneerd jong meisje deel aan het eerste modekamp van Junior Argonauts. Daarna heb ik mij verder ontwikkeld als monitor om jongeren te inspireren en bovendien door hen geïnspireerd te worden.
Een paar jaar geleden startte je je eigen onderneming, maar deze staat nu even on hold door je studies. Kan je ons meer vertellen over jouw onderneming?
Al van jongs af aan, was ik een zeer ondernemend persoon. Ik focuste me vooral op lokaal niveau omdat ik het gevoel kreeg dat de jongeren in mijn omgeving geïnteresseerd waren in mijn ideeën en producten. Toen voelde ik dat ik daar een zaak omheen moest beginnen: mijn eigen online thriftshop. Ik moet eerlijk zeggen dat ik ‘onderneming’ wel een groot woord vind, ik zie het eerder als een hustle. Het is meer een klein project die het financieel wel goed heeft gedaan. Mijn projecten zijn altijd doelgericht en liggen me nauw aan het hart, ze zijn geïnspireerd door het moment waarop ik dan in het leven sta.
Welke challenges ondervond je bij de opstart van je onderneming?
Het zoeken naar de combinatie van mijn passie en een gat in de markt dat daarbij past, was voor mij een echte uitdaging. Iedereen heeft zijn eigen stijl en om daar op in te spelen vond ik bijzonder moeilijk.
Wat heb je bijgeleerd door zelf actie te ondernemen?
Voornamelijk dat het niet vanzelfsprekend is om in je eentje iets van de grond af op te bouwen. Natuurlijk is het haalbaar, maar het vergt toch veel energie en wilskracht. Ik geloof dat kennis het allerbelangrijkste is om een onderneming draaiende te houden. Ik heb duizenden notitieboekjes waarin ik alles opschrijf, zodat ik niets kwijtraak. Die tip zou ik zeker al meegeven voor beginnende ondernemers.
Ben je in de toekomst terug van plan om aan de slag te gaan als ondernemer?
Voor een hele lange tijd was het ondernemerschap mijn grootste droom omdat het op dat moment nog uitzonderlijk was en niet veel mensen stonden te springen om de ondernemerswereld te betreden. Ik moet toegeven dat het me altijd aantrekt wanneer iets niet ‘standaard’ is. Je moet uniek zijn in wat je doet en wat je bent. Ik laat de optie zeker open, maar met de jaren is mijn aandacht daarvoor wat verzwakt.
Moest je nu toch een onderneming starten, heb je al een concreet idee in je hoofd?
Op dit moment richt ik me op het vergaren van kennis. Ik wil zoveel mogelijk leren als ik kan en wie weet komt er in dat proces nog wel iets bovendrijven, maar op dit moment niet nee.
Je bent nog zeer jong, maar je hebt al veel gedaan ondertussen. Waarom heb je ervoor gekozen om project- en eventmanagement te gaan studeren en hoe bevalt de studie jou?
Mijn zoektocht begon moeizaam omdat ik niet meteen de right fit vond die zowel bij mijn ondernemende als creatieve ik paste. Ondernemerschap is meer technisch, terwijl creativiteit praktisch, los en minder regelgebonden is. Dit was de grootste challenge van mijn zoektocht naar de juiste studie. Welke studie biedt de beste balans? Ik ben dan eerst gaan zoeken naar een kunstzinnige opleiding: social designing, een kunstopleiding aan het KASK in Gent. Maar nadat ik het toelatingsexamen aflegde, kreeg ik toch een ander beeld over de studie waardoor besloot hier niet voor te gaan. Toen botste ik op bedrijfsbeheer die achteraf te technisch bleek te zijn voor mij. Daar miste ik dan weer de creatieve zijde. Uiteindelijk kwam ik terecht bij Project- en Event Management waar de balans tussen ondernemen en creativiteit wel aanwezig was. Ondanks dat de richting gericht is op de eventsector, waar ik mezelf niet snel in zie belanden, geloof ik dat de kennis die ik tijdens deze studie opdoe, toegepast kan worden op tal van gebieden. Voor mij was die balans de belangrijkste reden om te gaan voor Project-en Event.
Verschilt het sterk met de middelbare school?
Long story short. Ik heb 3 jaar, tot mijn derde middelbaar op een klassieke middelbare school gezeten. Vanaf mijn vierde had ik besloten om examencommissie te gaan doen. Ik was braaf in de klas, ik volgde de lessen, deed mijn huiswerk, maar persoonlijk vind ik dat het schoolsysteem slecht in elkaar zit. Ik houd mij zeker niet in wanneer de manier van lesgeven mij niet bevalt, ik deed dit niet op een brutale manier, maar op een constructieve, maar veel leerkrachten reageerden hier niet altijd even positief op. Toen heb ik besloten om examencommissie te volgen, ook om tijd te geven aan de ontwikkeling van mijn ondernemende zelve. School is altijd belangrijk voor me geweest, maar ik had het gevoel dat er iets ontbrak en dat ik tijd nodig had om die leegte zelf op te vullen.
Heb je al een idee wat je er later mee wil doen?
In mijn derde jaar doe ik stage en dan ben ik 21 jaar oud. Hierna, als alles goed verloopt, heb ik mijn bachelor op zak en ben ik als het ware klaargestoomd om de werkvloer op te gaan. Maar op mijn 21ste zie ik mezelf die stap nog niet zetten. Ik wil nog de wereld verkennen, nog veel meer leren, misschien nog een studie doen. Er hangen nog veel vraagtekens, maar ik hou mijn opties zeker open zodat ik nog veel mogelijkheden heb.
Heb je tips voor jongeren die voor hun studiekeuze staan?
Ik geloof dat bijna elke student regelmatig botst op de vraag “Waarom ben ik dit zelfs aan het leren? Hier heb ik toch niets aan?”. Ook ik vraag me dit vaak af, maar ik probeer toch steeds zaken eruit te halen die je mogelijks wel zou kunnen gebruiken, of dat nu nu is of in de toekomst, dat maakt niet uit. Je moet dieper graven naar het nut van bepaalde dingen. Je brein is een spier en hoe meer je hem gebruikt, hoe sterker hij wordt.
Kreeg je de volle ondersteuning van je ouders om die richting in te slaan?
Mijn ouders hebben mij van jongs af aan altijd gesteund. Ze zijn altijd bezig geweest met hoe ik me voelde en hoe ze me zo goed mogelijk konden helpen. Het is niet zo dat elke keuze die ik wilde maken naar de zin van mijn ouders was. Soms zeiden ze vanzelfsprekend ‘nee’ tegen bepaalde zaken met de insteek dat het op het eerste gezicht de juiste keuze kan lijken, maar dat het in de toekomst averechts zal werken. Ik vertrouw op hun kennis en inzichten omdat ze allebei ook heel creatief zijn en die passie ook kunnen terugvinden in hun werk.
Je bent al van jongs af aan betrokken bij de Junior Argonauts, zo heb je als jong meisje deelgenomen aan het fashionkamp om dan twee jaar later monitor te worden en deze zomer verschijn je terug als begeleider op het fashionkamp! Hoe ervaar je Junior Argonauts, wat heb je zoal geleerd en heeft het vandaag de dag nog een impact op jou?
Bij Junior Argonauts ben je onbeperkt in wat je kunt doen. Dit heeft dan specifiek betrekking op het creatieve deel van het kamp. Het is duidelijk dat de jongeren het uitgangspunt zijn waarop de flexibele agenda van het kamp wordt gebouwd. Dit zorgt ervoor dat er naar ieders ideeën en initiatieven wordt geluisterd en dat deze ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. Het is als een open veld waarin bepaalde dingen liggen, maar waarin voortdurend kan worden geschoven op basis van de creativiteit en de interesses van de jongeren zelf.
Wij hebben alvast heel veel zin in het kamp deze zomer, wat hoop je dat je kan meegeven aan de jongeren en wat we op die week kunnen bereiken?
Dromen zijn er om uit te komen en ik zal mijn uiterste best doen om die dromen te helpen verwezenlijken.