Ondernemende jongeren koppelen ecologie en economie op unieke wijze aan elkaar!

Junior Argonauts, De Kringwinkel Antwerpen, Goodplanet en Unizo hebben hun krachten gebundeld in een sensibiliseringsproject op scholen met als doel: jongeren bewust te laten nadenken over de kledij die ze vandaag dragen.

We weten allemaal dat kledij een belangrijke manier is om zich uit te drukken aan de buitenwereld, het geeft aan wie je bent. Maar denk jij wel eens na over wie jouw kledij maakt? Of waar het textiel vandaan komt? 

Met het project Wake up, Shake up, Start up! trok men naar jongeren van de derde graad secundair onderwijs om de zin voor maatschappelijk verantwoord ondernemen te stimuleren, onderverdeeld in drie stappen:

  1. Film over de weg die een slip aflegt van katoenplantage naar de winkel.
  2. Workshop circulaire economie, door Goodplanet. Hierbij komt men alles te weten over het thema circulaire economie waaronder het huidige model maar ook nieuwe kansen, oplossingen en alternatieven.
  3. Bezoek aan De Kringwinkel Antwerpen, hierbij krijgen de jongeren een unieke rondleiding achter de schermen van de textielafdeling in Antwerpen. Er wordt inzicht gegeven in de opportuniteiten en uitdagingen. We dagen de leerlingen uit om uiteindelijk een prototype te maken uit gebruikt textiel.
  4. Na dit alles is het tijd voor actie! Tijdens een workshop creatief ondernemen, door Junior Argonauts, leren de jongeren hoe hun idee kan uitgroeien tot een reëel product. Men gaat op zoek naar het perfecte evenwicht tussen ecologie en economie, met de nodige portie aan motivatie en gekke ideeën!

Het traject begon met een katoenen slipje en eindigde met een wedstrijd voor jonge ondernemers, waaruit wij samen met De Kringwinkel Antwerpen, JBC, Unizo en B.right 5 succesvolle concepten als winnaar hebben aangeduid.

Hieronder kan je de winnende concepten vinden met een gemotiveerde pitch:

🍀 Don Bosco Zwijnaarde wil hun schoolkledij een ecologisch jasje geven

💪 Sint Willebrord gaat voor kledij dat je kan terugsturen voor tweedehands verkoop

Atlas College zet in op upcycling met gepimpte jeanskledij uit De Kringwinkel

🐾 CLW Antwerpen kiest voor honden en katten speelgoed gemaakt uit oude kledij

👕 GO! Koninklijk Atheneum Zelzate met hun online platform “BAM” rond circulaire mode

Deze gemotiveerde leerlingen krijgen nu de kans hun project verder uit te rollen. Dit door ondermeer gratis op ondernemerskamp te gaan, te genieten van een unieke blik achter de schermen bij bedrijven, alsook een one-on-one coaching sessie door experten. Alle nodige hulpmiddelen en tools worden aangereikt om hun start-up op te richten of om op beleidsniveau veranderingen teweeg te brengen. Dit traject gaan we verder begeleiden schooljaar 2019-2020.

We mogen dus zeker zijn dat het laatste woord hierover nog niet is gezegd, SPANNEND!

Naast de vijf winnaars bereiken we ook onderstaande jongeren in hun opstapje voor later:

Deze drie jongeren zijn welkom om aan te sluiten bij onze fashion kampen deze zomer. Eentje kwam alvast één dag tijdens de paasvakantie en gaf aan er iets aan te hebben. Hun voorstel was om hippe kledij te ontwikkelen voor moslima’s.
Deze jongeren hebben wij reeds benadert en begeleid, dit wordt nu een jaarlijks terugkerende activiteit.
Sam zal zich aansluiten bij het mode-ondernemerskamp deze zomer, om samen met de jongeren van het GO! Koninklijk Atheneum Zelzate een online platform uit te werken.

Ben je geïnspireerd door de kracht van deze ondernemende jongeren? Surf dan zeker even verder richting onze ondernemerskampen en ontdek wat we nog allemaal in petto hebben!

Wil je graag partner worden? Download onderstaande one-pager!

Na een succesvolle eerste ronde willen we dit project opnieuw herhalen. Zin om hier mee deel van uit te maken? Dit project ondersteunen als financiële partner? Peter- of meterschap opnemen van een geselecteerd voorstel dat aansluit bij je eigen business model of gedachtegoed? Een toon- en persmoment van de start-ups in jouw bedrijf of vereniging? Bekijk bijhorend bestand even, of deel dit gerust met jouw netwerk! 💪

Wil je alvast graag een plekje bemachtigen voor dit unieke traject, stuur een mailtje naar Julie Van Overmeiren | GoodPlanet Belgium j.vanovermeiren@goodplanet.be

Met dank aan Vlaanderen Circulair en C&A Foundation.

Written by Jolien De Wael